Tabs: Blog | About Me |

Δευτέρα, Ιανουαρίου 29

Η Μαριάννα Κορομηλά ξανά στο μικρόφωνο


"Ταξιδεύοντας στον χώρο και στον χρόνο" είναι ο τίτλος της νέας εκπομπής που ξεκινά το Σάββατο η Μαριάννα Κορομηλά στον Σκάι. Όπως "η φύση συμπληρώνει τα κενά", με τον ίδιο τρόπο ενίοτε και η ιδιωτική ραδιοφωνία έρχεται να "διορθώσει" ... όπου απέτυχε το κρατικό ραδιόφωνο. Η κ. Κορομηλά ήταν θύμα των μαζικών απολύσεων του περασμένου έτους από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Είχε συνάψει σχέση εργασίας με το κρατικό ραδιόφωνο όταν ακόμη ο Μάνος Χατζηδάκης (το 1975) αναμόρφωνε το πρόγραμμα της τότε ΕΙΡΤ.
Για 31 χρόνια μας ταξίδευε τα πρωινά του Σαββάτου στις εσχατιές τόπων που κρατούσαν χρώμα και ψυχή από Ελλάδα. Μέχρι το περσυνό καλοκαίρι. Τέλος Ιουνίου οι εκπομπές της "κόπηκαν". Θύματα μίας νομότυπης διαδικασίας, που κοντόφθαλμα δεν μπόρεσε να βρει διεξόδους στον τόπο της "φαιδράς πορτοκαλέας" (όπου οι νόμοι κλείνουν μία "πόρτα" και ανοίγουν δέκα "παράθυρα").
Οι διαμαρτυρίες ακροατών στη διάρκεια του καλοκαιριού στη σελίδα του ραδιοφώνου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η μπλοκόσφαιρα βούιξε μετά την διαμαρτυρία που ξεκίνησε το Θείο Τραγί .

Σήμερα το πρωί έλαβα το μήνυμα της επανόδου της κυρίας Κορομηλά στα ερτζιανά από κάποιον προσεκτικό παρατηρητή του προγράμματος του Σκάι. Συνήθως, αφήνω την όποια έννοια διαφήμισης έξω από αυτή τη σελίδα, αλλά για τούτο το μαντάτο ευχαρίστως θα κάνω εξαίρεση. Αντιγράφω από την σελίδα του σταθμού.

«Επιστρέφοντας στην Ανατολή»
Μαριάννα Κορομηλά

«Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο», με τη Μαριάννα Κορομηλά, από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο πρωί, στις 10.00.

Επειδή το ταξίδι δεν είναι μόνον αναγκαία φυγή, αλλά, πολύ περισσότερο, απαραίτητη επιστροφή, η Μαριάννα Κορομηλά μας καλεί να επιστρέφουμε μαζί της στον χαμένο χρόνο και τον λησμονημένο χώρο, αρχίζοντας από τη Μέση Ανατολή. Κοιτίδα μεγάλων πολιτισμών, γενέτειρα των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και θέατρο δραματικών συγκρούσεων από τον καιρό της πτώσης των Πρωτόπλαστων, όταν ο Κάιν σκότωσε τον αδελφό του στην Κοιλάδα της βιβλικής Μπεκάα.

Ραδιοφωνικά ταξίδια, λοιπόν, από τα όρη του Λιβάνου και το Βαθύπεδο του Ιορδάνη μέχρι τη Μεσοποταμία και τα αρμενικά υψίπεδα, κι από τα παράλια της Φοινίκης και της Κύπρου μέχρι την έρημο του Νεγκέβ, την Ερυθρά Θάλασσα και τις όχθες του Νείλου.

Χαμηλές πτήσεις πάνω από τους δρόμους των καραβανιών, που κουβαλούσαν πανάκριβα αγαθά του Ινδικού Καυκάσου στους ισχυρούς της Οικουμένης και περιζήτητα αραβικά μυρωδικά, λιβάνι και κανέλα, στις πολιτείες και τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου.

Ατέλειωτες ώρες αναμονής στα τελωνεία των Σουμερίων και των Πάρθων, τα κομμέρκια των Βυζαντινών, τα συνοριακά φυλάκια των Φατιμιδών.

Σύντομες γνωριμίες σε παλαιές ποταμόσκαλες του Ευφράτη, απομακρυσμένους σταθμούς του Βασιλείου των Σελευκιδών, σταυροφορικά κάστρα στα βουνά της Συρίας.

Εξαίσιες συναντήσεις σε μεσαιωνικά πανδοχεία και δημόσια λουτρά.

Εικόνες από την πυρπόληση της θρυλικής Βαγδάτης από τους Μογγόλους, εκείνον τον Φεβρουάριο του 1258.

Επισκέψεις σε πανάρχαια ιερά, πολυδαίδαλα παζάρια και φημισμένα τζαμιά. Γονυκλισίες σε καθαγιασμένα σπήλαια κι ολονυκτίες σε πρωτοχριστιανικές βασιλικές.

Ανασκαφές στα ενδότερα της συλλογικής μνήμης από τον καιρό της Δημιουργίας και του Κατακλυσμού έως τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα, εκείνον τον Ιούνιο του 323 π.Χ., και την είσοδο των βρετανικών αρμάτων μάχης στον ερειπιώνα της Βαβυλώνας, εκείνον τον Μάρτιο του 2003.

Αναζητήσεις χαμένων προσώπων, που άφησαν το αποτύπωμά τους κάτω από τα βομβαρδισμένα κτήρια και τα κάθε λογής χαλάσματα, για να το βρει ίσως κάποτε ένας εκπαιδευμένος ιχνηλάτης ή κάποιος ταξιδιώτης, που επιστρέφει με τη λαχτάρα του προσκυνητή των Αγίων Τόπων.

Από το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο πρωί στις 10:00, στη συχνότητα του ΣΚΑΪ 100,3, «Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο», με τη Μαριάννα Κορομηλά.

* Θερμές ευχαριστίες στο "Δούκα" της πληροφόρησης.

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το "Η Μαριάννα Κορομηλά ξανά στο μικρόφωνο"

3 Comments:

Blogger enteka said...

πολύ ευχάριστο!

3:01 μ.μ.  
Blogger ci said...

Ευχάριστο νέο! Άντε και ..στα δικά μας οι ταλαίπωροι ακροατές του (πρώην) Κοσμος936 της ΕΡΑ, που πέρασε τα ίδια και πλέον έχει μείνει με το μισό πρόγραμμα playlists.

Radio days, again:)

3:29 μ.μ.  
Blogger Markos said...

Η ενημερωτική δράση των blogs.
Να είσαι καλά που μας ενημέρωσες.
Καλό βράδυ

10:59 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home