Tabs: Blog | About Me |

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30

"Όμορφη και παράξενη πατρίδα"



Αναζητώ τις λέξεις. Άναυδη. Εμβρόντητη. Σαστισμένη.
Κάποτε οι φράσεις καθρέφτιζαν νοήματα. Συναισθήματα. Καταστάσεις.
Τώρα δυσκολεύονται. Φτωχαίνουν. Σαν να έχασαν τον βηματισμό της πραγματικότητας.
Βηματισμό; Λάθος έκφραση. (Κουνώ νοερά τον αντίχειρα). Καλπασμό!
Ο Ιονέσκο το 1958 έγραφε για το "Παράλογο": Εκείνο που χρειαζόταν ήταν όχι να προσπαθούμε να κρύβουμε τα νήματα που κινούν τις μαριονέτες αλλά να τα φανερώσουμε ακόμη περισσότερο, να ανακαλύψουμε την ίδια την ουσία του γκροτέσκου, της καρικατούρας, να υπερβούμε την ξεθωριασμένη ειρωνεία της σπιρτόζας κωμωδίας δωματίου (...), να ωθήσουμε τα πάντα στα όρια του παροξυσμού, στο σημείο όπου βρίσκεται η πηγή του τραγικού.



Το "παράλογο" πενήντα χρόνια μετά, μας ξεπέρασε.
Μετουσιώθηκε σε καθημερινότητα κι έπαψε να μας εκπλήσσει. Δεν έχει νόημα ούτε να κρύβεις αλλά ούτε και να φανερώνεις τα νήματα που κινούν τις μαριονέτες πια. Νόημα έχει μόνο να προσπαθείς να μη σε καταπιεί.

Παρακολουθώ το θυελλώδες δελτίο ειδήσεων και καταγράφω:

Οι ψυχολόγοι έπιασαν .. δουλειά. Δυσερμήνευτο, φυσικά, για τους κατοίκους του κλεινού άστεως το κίνητρο του κτηνοτρόφου που μακέλεψε το Αγρίνιο. Οι αστυκάριοι κατανοούν ως τρέχοντα κίνδυνο μόνο την απειλή του φρενιασμένου Αλβανού, που θα τους "καθάριζε" για 10 Ευρουλάκια και μία τηλεόραση πλάσμα.


Η εξ ανατολών γειτόνισσα έπεσε στα ... μαλακά. Η καλή μαμά Ευρώπη της έβαλε τιμωρία γιατί ήταν άτακτο παιδάκι. Να γράψει εκατό φορές "Αφ' ενός θα είμαι φρόνιμη, αφ' ετέρου δε, θα ακούω την μαμά Ευρώπη". Κάτι παίχτηκε με το κόμμα στο "δε" αλλά ευτυχώς η ... μανούλα έχει κατανόηση και το παρέβλεψε. Άλλωστε, είναι και ο Πάπας που άδει από χθες "στηρίζω τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας". Και προσφώνησε και τον Μπαρτόλομιου "οικουμενικό"!! Σήμερα αναμένεται να χορέψει ίσως και τον χορό της κοιλιάς λανσάροντας την νέα ζώνη Prada (ασορτί με το .. πατούμενο).



Και η ορχήστρα συνεχίζει να παίζει βάλς.
Η αξιόπιστη μάρτυρας του Μάκη καλείται να αναλύσει τις υπεξαιρέσεις της στον Εισαγγελέα. Οι "γνωστοί- άγνωστοι" δανείζουν το look τους στο νέο αστυνομικό σώμα που εμπνεύστηκε ο Λόρδος Μπάιρον. Ο Μανολιός σκέφτεται σοβαρά να βάλει τα ρούχα του αλλιώς και τα τούβλα άρχισαν να .. σφυρίζουν μόνα τους.
Εγώ δε (αφήνω το κόμμα μετέωρο, όπως επιβάλει η μόδα) σκέφτομαι να (ξανά) πάρω τα βουνά.

Σημείωση: Οι φωτογραφικοί παρ-αλογισμοί "βόσκουν" ελεύθερα στην Ερμού.

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το ""Όμορφη και παράξενη πατρίδα""

4 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Καλώσ'την Γυριστρούλα! Πού χάθηκες τόσο καιρό βρε πιδίμ';

Καλά, δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω στο max σ'αυτά που μάς λες, η απόσταση βλέπεις...

Δυο λόγια μόνο για το καινούργιο μπατσαριό του Πολύ.. πώς τον είπατε;

Λοιπόν, (κι ας έρθουν να φωνάζουν όλοι οι νομικάκηδες και λοιποί έξυπνοι που κυκλοφορούν), είναι 100% παράνομοι! Οι μπάτσοι είναι υποχρεωμένοι όχι μόνο ν'αναγνωρίζονται ως μπάτσοι, αλλά ακόμα και τα διακριτικά τους απαγορεύεται να κρύβουν! Το νούμερο δηλαδή που έχουν στις επωμίδες. Μην αρχίσετε τα μα και μου και βλακείες. Ξέρω τι λέω. Και από πρώτο, πρωτότατο χέρι!

Αλλά βέβαια, σε χώρα που δεν υπάρχει κράτος, μην περιμένεις ευαισθησίες, αυτεπάγγελτες επεμβάσεις εισαγγελέα και άλλες τέτοιες τρίχες. Η μηνύσεις κομμάτων και οργανώσεων. Αυτά είναι για τους φλώρους τους Ευρωπαίους. Εδώ είμαστε ζόρικα αντράκια!

Τώρα βέβαια, για όλα αυτά και δεκάδες άλλα περίεργα που περνάνε στο ντούκου σ'αυτό το κοτέτσι που θέλει να παριστάνει την ευρωπαϊκή χώρα, μην εκπλαγείς αν αργά ή γρήγορα τούς βάλει χέρι η ίδια η Ευρώπη! Και τότε, να είσαι σίγουρη ότι έχουμε βάλει κι εμείς από 'δω το χεράκι μας, για να ξηλωθεί όλο αυτό το ρεζιλίκι που τής φοράνε αυτοί οι τσάτσοι που την έχουν καβαλήσει, χρόνια τώρα! Είμαστε μακριά, αλλά δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, ε;

Φιλιά και συγγνώμη για την τσαντήλα!

12:04 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν είναι μόνο ότι περισυνέλεξες όλη την παλαβομάρα μας και την χώρεσες σε ένα κείμενο, δεν είναι ότι το επένδυσες με εκπληκτικές φωτογραφίες, δεν έφτανε ο τίτλος που ήδη αρκεί ως ποστ από μόνος του, πετάς και την καλύτερη ατάκα της εβδομάδας έτσι χαλαρά:

"Και η ορχήστρα συνεχίζει να παίζει βάλς."

Κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταλάβεις πώς λειτουργεί ο μέσος Έλληνας πολίτης.

ΥΓ: Μού 'λειψες βρε! :^)

10:29 π.μ.  
Blogger oistros said...

Ορμητικέ Θειούλη
τριγυρνάει μονότονα από χθες στο μυαλό μου ένας στίχος:
"αυτή η νύχτα μένει,
αιώνες παγωμένη".
Κάπου θα το άκουσα μάλλον :)
Αλλά το άτιμο, ταιριάζει σε όσα γίνονται και ξαναγίνονται και επιμένουν να επαναλαμβάνονται μονότονα. Οι "γνωστοί- άγνωστοι" είναι ένα χαριτωμένο εφεύρημα εκτόνωσης. Αναγκαίοι, ασύλληπτοι, "ανέξοδοι" και καταστροφικοί. Πολύ κοντά στο αστυνομικό status. Αργά ή γρήγορα θα αποτελούσαν πρότυπα. Όσο για την νομιμότητα .. ε πειράμματα κάνουμε.

Μπαμπάκη
παράξενο πως τα αυτονόητα χάνουν την πειθώ τους και μοιάζουν .. πρωτοφανή. Ίσως γιατί εθιστήκαμε πια στην παραμυθία που επιμένει ότι όλα θα πάνε καλά. Οι πιθανότητες συγκεντρώνονται πάντα στο αντίθετο.
Y.Γ. I miss you too. :))
Α .. και λιγότερο θυμωμένος ναι, λιγότερο γκρινιάρης όχι. Δεν θα το αντέξω :)

11:35 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

χαχαχαχαχα!!! Όχι, μην ανησυχείς! Η γκρίνια δεν φεύγει! Είναι τόσο καιρό συντροφία μου που έχει γίνει περίπου χόμπυ! ;^)

Φιλιά πολλά!

12:42 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home