Tabs: Blog | About Me |

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25

"Θα σας κάνω μία εντριβή- διατριβή"





Μιά φορά κι ένα καιρό, στην εποχή που το γιαούρτι απασχολούσε μόνο την τρίτη ηλικία και όσους έφτιαχναν τζατζίκι (γιαουρτοσκόρδιον που λένε στο Κολωνάκι) εκεί στο Νότο ζούσε ένας συμπαθητικός τυπάκος που τον έλεγαν Παντελή Φραγκιαδάκη. Σιδεράς στο επάγγελμα. Αλλά -κατά πώς νομίζουν οι περισσότεροι- ο Παντελής πίστευε πως δεν έκανε για τούτη τη δουλειά. Για άλλα προοριζόταν. "Άλλα είναι εκείνα π' αγαπώ" που λέει σοφά κι ο ποιητής.

Την γυρόφερνε συχνά τούτη την κουβέντα ο σιδηρουργός. "Μωρέ, εγώ έπρεπε να γενώ πολιτικός" εκμυστηρευόταν σε φίλους και πελάτες που μπαινόβγαιναν στο σιδεράδικο. Κι εκείνοι για να σπάσουν πλάκα τον ενθάρρυναν. Κι ο Παντελής δεν ήθελε και πολύ ενθάρρυνση, εδώ που τα λέμε. Τραβούσε μονομιάς την καρέκλα στη μέση του σιδηρουργείου, ανέβαινε πάνω κι άρχιζε να καμώνεται τον πολιτευτή. Μαζευόταν η γειτονιά. Άκουγε και ξέσπαγε σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.
Το "Famous Pantelis show" επαναλαμβανόταν όλο και πιο συχνά. Κι οι διαβεβαιώσεις στο τέλος κάθε "προεκλογικής ομιλίας" πλήθαιναν. "Παντελή, κατέβα στις εκλογές κι εμείς θα σε στηρίξουμε". Ο κόσμος γελούσε με την ψυχή του κάθε φορά που ο σιδεράς ανέβαινε στην καρέκλα. Γιατί -ομολογουμένως- ο επίδοξος πολιτευτής, τους έλεγε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Αλλά με τον δικό του τρόπο. Όλο χωρατό και ... άγνωστες λέξεις. Οι ομιλίες ξεκινούσαν με την διάσημη πλέον φράση "θα σας κάνω μία εντριβή- διατριβή". Και μετά ο Παντελής έμπαινε κατ' ευθείαν στο ... ψητό. "Θα φέρω από μία δίμετρη Ρωσίδα σε κάθε άντρα ψηφοφόρο. Οι γυναίκες σας είναι κοντές και κουράζονται με το σπίτι και τα παιδιά. Οι Ρωσίδες θα τις .. ξεκουράσουν κι εσείς θα αλλάξετε το μενού της "φασολάδας". Λοιπόν, οι Ρωσίδες το πρωί θα βοηθούν τις γυναίκες σας και το βράδυ ... εσάς. Αλλά να τις συντηρείτε, ρεμάλια. Μη φύγουν άρον άρον για τη Ρωσία και πουν ότι είμαστε καδμίρηδες και τσιγκουναραίοι εξαπανέκαθεν".
Κι αν έβλεπε κανένα συνοφριωμένο και σοβαρό ανάμεσα στο ακροατήριο, του το λεγε κατάμουτρα: "Εσένα σε "κόβω" για δύο Ρωσίδες και επειγόντως".

Ο Παντελής είχε και την περιβόητη θεωρία της αυτονομίας. "Τι δεν βγάζει μωρέ ο τόπος μας? Γη έχουμε που φυτρώνουν τα πάντα. Τουρισμό έχουμε. Αρχαία έχουμε. Τα "αρχαιότερα" αρχαία και τα καλύτερα. Ξέρετε τι δεν έχουμε? Μυαλό, δεν έχουμε. Γι' αυτό πληρώνουμε φαράτσι (χαράτσι το ξέρουν οι υπόλοιποι αλλά στο Παντελίδικον λεξιλόγιο αλλάζει) στην Αθήνα να μας κυβερνά και να ξεπαραδιάζει ό,τι μαζεύει το νησί μας. Εγώ, αν με ψηφίσετε θα σας κάνω αυτόμολους (αυτόνομους στο κοινώς λεγόμενον) ".
Βέβαια, το σχέδιο έφτανε ίσαμε εκεί. Αλλά σάμπως κι οι λοιπές προεκλογικές εξαγγελίες πάνε παραπέρα? Λέγε λέγε ο Παντελής γλυκάθηκε να ανεβαίνει στην καρέκλα και να κάνει τον πολιτευτή. Μιά μέρα το πήρε απόφαση και παράτησε το σιδεράδικο. Πήρε κι ένα τηλεβόα και με το φορτηγάκι του άρχισε να σουλατσάρει στις γειτονιές και να βγάζει πύρινους λόγους. Βρέθηκαν και μερικοί ματσωμένοι πλακατζήδες και ενίσχυσαν τον αγώνα του. Άλλος του 'βγαλε αφίσσες, άλλος τον πήγε στις εφημερίδες για συνεντεύξεις κι άλλος του 'δινε χαρτζιλίκι. Ο Παντελής γίνηκε σύντομα η "φίρμα" της πόλης. Και οι λόγοι εμπλουτίζονταν με νέες εξαγγελίες.
Και το φιλοσοφούσε ο ρήτορας. "Τι θέτε μωρέ? Γυναίκες και κλωτσόσφαιρο θέτε. Λοιπόν με τις Ρωσίδες το λύσαμε το ένα θέμα. Και δεν θα έχουν αντίρρηση κι οι γυναίκες ψηφοφόροι γιατί θα τις έχουν για υπηρέτριες. Τώρα βέβαια άμα πολυξεκουραστούν κι οι γυναίκες σας είναι πρόβλημα, αλλά είπαμε " Ο Θεός να τις βλέπει ... κι εμείς να βλέπουμε τις γυναίκες των άλλων". Και για το κλωτσόσφαιρο όμως έχω λύση. Θα αυτομολήσω τον ΟΦΗ. Θα δώσει κάθε σπίτι ένα συμβολικό ποσό και θα πάμε να τον αγοράσουμε από τον Βαρδινογιάννη. Μετά κάθε Κυριακή θα πηγαίνουμε όλοι στο γήπεδο τζάμπα(!!!). Θα βρίζετε, θα φωνάζετε και μετά θα γυρνάτε στο σπίτι σας ήρεμοι".

Μόνο το σπίτι του Παντελή "έβραζε" πια. Η γυναίκα του δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με την κατάσταση. Και με το δίκιο της φυσικά. Αλλά ως γνωστόν η εξουσία είναι η πιο γλυκειά ερωμένη. Κι όταν ο Παντελής κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ συζύγου και ερωμένης, προτίμησε την δεύτερη.
Πόσο απέχουν οι γνωστικοί από τους φευγάτους? Ελάχιστα λέω εγώ. Ένα κλικ. Μία συγκυρία. Κι ο Παντελής την συγκυρία του, την συνάντησε μεσόκοπος πια. Άφησε σπίτι, δουλειά και οικογένεια κι έγινε ο "διασκεδαστής" της πόλης. Στην αρχή το κοινό του τον χειροκροτούσε. Κάπου κάπου έκανε και κάποιος μια ερώτηση επί των ... προγραμματικών θέσεων και το καλαμπούρι συνεχιζόταν. Οι "εντριβές-διατριβές" ήταν πια το αγαπημένο ανέκδοτο όλων. Κάτι σαν τα αστεία του Αγκόπ ή τα σκετσάκια του Καραγκιόζη σε άλλες εποχές. Ο Παντελής έγινε από ήρωας της πλατείας μέχρι σχόλιο των τοπικών εφημερίδων και θέμα συζήτησης στο οικογενειακό τραπέζι.
Κάποτε το τροπάρι άλλαξε. Όχι απλές εντριβές αλλά κόμμα ολόκληρο.
ΟΛΚΕ (ο τόνος στο Ε). Ολοκληρωτική Κρητική Επανάσταση θαρρώ πως σήμαινε αλλά δεν παίρνω κι όρκο. Θυμάμαι όμως το σύνθημα από τον τηλεβόα:


"ΟΛΚΕ, ΟΛΚΕ,
το κόμμα σου λαέ".
Κι όλο κι έλεγε "σύντομα θα καταθέσω τον ... κατασταλτικό χάρτη του κόμματος".
Όμως ενώ σωστά μάντεψε ότι όλοι βαριούνται την φασολάδα κάθε μέρα, ο Παντελής δεν προέβλεψε ότι το "φιλοθεάμον" κοινό του και κυρίως οι "χορηγοί και οι σπόνσορες" σύντομα θα τον βαρεθούν. Όπερ και εγένετο. Τα προεκλογικά τσιτάτα, που κάποτε συνοδεύονταν από χαχανητά του πλήθους, ήταν πλέον γνωστά σε όλους. Ο Παντελής έχανε σταδιακά την αίγλη του. Μέχρι που κάποιοι αλητήριοι άρχισαν να τον γιαουρτώνουν στις πλατείες για να διασκεδάσουν την πλήξη τους.
Βρέθηκα μπροστά σε ένα τέτοιο σκηνικό κι ομολογώ ότι τότε ήταν που τον θαύμασα και τον συμπάθησα. Το περιεχόμενο ενός κεσέ από γιαούρτι "κοσμούσε" το πουκάμισό του. Απέναντί του ένας θρασύτατος πιτσιρικάς που θεωρούσε μέγα κατόρθωμα την πράξη του. Κι ο Παντελής ατάραχος: "Μπράβο αγόρι μου. Αλλά ο πατέρας σου δεν σου δίνει χαρτζιλίκι για να αγοράζεις γιαούρτια και να τα ξενδονίζεις στην αφεντιά μου". Η παρέα του νεαρού εξαγριώθηκε με την απάντηση κι ακολούθησε σύννεφο από γιαούρτια. Ύστερα το κακώς εννοούμενο αστειάκι έγινε συνήθεια. Κι ο Παντελής με μία περίεργη στωικότητα άρχισε να το αντιμετωπίζει αλλιώς. "Για να ρίχνετε γιαούρτια μάλλον κοτσάνα είπα. Καλά άνθρωποι είμαστε". Ή αν τελείωνε κάποιον λόγο και δεν υπήρχε .. επιδόρπιο χωράτευε μοναχός του. "Μωρέ, σαν καλά τα πήγαμε απόψε. Για να μη ρίξετε γιαούρτια μάλλον καλά θα τα 'πα".
Κάποτε όμως το κακό με τα γιαούρτια παράγινε κι -άγνωστο πώς- ο Παντελής .. αποσύρθηκε από τις πλατείες. Είχα μερικά χρόνια να ακούσω γι' αυτόν. Κάποιοι έλεγαν πως τον έβλεπαν αραιά και που. Σεμνό και ήρεμο. Χωρίς λόγους και εξάρσεις πια. Με ένα μόνιμο θλιμμένο χαμόγελο. Μέχρι που ένα χειμωνιάτικο πρωινό (θαρρώ πως ήταν Χριστούγεννα) η Πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει μία φωτιά σε ένα χαμόσπιτο. Ο Παντελής προσπαθώντας να ζεσταθεί .. κάηκε. Κι ύστερα όλοι είπαν "τον φουκαρά τον Παντελή" όπως λέμε συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις.

* Για τον Θάνο, που ήθελε να μάθει τόσο αυτή την ιστορία.
Σημείωση: Έψαχνα ειλικρινά να βρω στοιχεία για τον Παντελή. Η σύγχρονη ιστορία στο Ηράκλειο (ή αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ότι γράφεται στην καθημερινότητα μίας πόλης) του χρωστά πολλά χαμόγελα της. Ατύχησε όμως και σ' αυτό ο Παντελής, καθώς ήταν ήρωας στις εποχές που τα αρχεία των εφημερίδων δεν είχαν ψηφιοποιηθεί ακόμη. Έτσι οι μνήμες μου σαφώς τον αδίκησαν καθώς μία και μοναδική φορά παρέστην σε προεκλογική του ομιλία. Άλλοι σίγουρα τον θυμούνται καλύτερα κι αν υπάρχουν ανάμεσα στους αναγνώστες της σελίδας θα το εκτιμούσα αν προσέθεταν το λιθαράκι τους.

Ετικέτες

buzz it!


Permalink για το ""Θα σας κάνω μία εντριβή- διατριβή""

8 Comments:

Blogger ovi said...

Σε ευχαριστώ πολύ!!!

Είμαστε πολύ άδικοι και πολύ σκληροί εμεις οι άνθρωποι!!! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που το σκεπάζει!!! Σε ευχαριστώ πολύ!!!

1:21 π.μ.  
Blogger vromogato said...

είχαμε κι εμείς έναν τέτοιο εδώ στη θεσσαλονίκη
αλλά εμείς τον πήραμε στα σοβαρά
και τον κάναμε νομάρχη

5:55 π.μ.  
Blogger Unknown said...

Βρε τον κυρ Παντελή...
Δε θέλει πολύ ο άνθρωπος τελικά Oistre μου, ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας.
Ίσως κάποτε να μαζέψω στοιχεία για μια άλλη φιγούρα στη Θεσσαλονίκη, τον αυτοκινητάκια.

Και ξέρεις...
ΟΛΚΕ υπάρχει και σήμερα, είναι η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ - ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

8:32 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ σού θύμωσα όμως!

Κατά πώς τον περιγράφεις - και δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω, σού έχω εμπιστοσύνη - ο άνθρωπος ήταν απολύτως σοβαρός και αποφασισμένος να δουλέψει για το καλό της Πόλης. Κι εσύ τον βάζεις σ'ένα γραφικό ρόλο κλόουν!

Οι Παντελήδες είναι οι μόνοι που στέκουν για πολιτικοί, οι μόνοι που έχουν την οξυδέρκεια, την ευρύτητα πνεύματος, τον ενθουσιασμό και την ανιδιοτέλεια που χρειάζεται για ν'αναλάβει κάποιος τα κοινά!

Για την ασπίλωτη μνήμη του αγέρωχου Παντελή Φραγκιαδάκη, αλλά και για την τιμή όλων των ανάλογων χαρακτήρων, όπου κι αν φυτρώνουν, ζητώ την άμεση απόκατάστασή του!

9:04 π.μ.  
Blogger Ecumene said...

Μπράβο!:)

Κατεβαινε μόνο στο νομό
Ηρακλείου και ετσι ηταν
πολυ δυσκολο να βγει
πανελλαδικά...


Απο ποιό χωριό να τανε;..

Ασίτες..Πυργού...

απο κάπου εκεί νομίζω..

9:50 π.μ.  
Blogger oistros said...

@ ovi
Το αδηφάγο κοινό! Εκείνο που σε άλλες εποχές διψούσε γι αίμα στις αρένες. Τώρα διψάει να χλεβάσει, να μειώσει και να εξευτελίσει. Είναι το ίδιο κοινό που ξεκατινιάζεται κάθε μεσημέρι με την Τατιάνα στην τηλεόραση και κάθε βράδυ με τις ειδήσεις των 8. Και το πρωί σχολιάζει στον εργασιακό του χώρο όσο κουτσομπολιό σταχυολόγησε από το χαζοκούτι. Και ποτέ δεν χορταίνει το άτιμο. Ίσως γιατί ποτέ δεν κοιτάζει την καμπούρα του και την ασημαντότητά του που κάπως πρέπει να την κάνει σημαίνουσα. Κι αφού δεν βρίσκει τρόπους διαφορετικούς, τρέφεται με τον ξεπεσμό των άλλων. Κι έτσι θαρρεί πως ... ανεβαίνει.
@ vromogato
:))
@ magica
ε λοιπόν παράξενο. Κι εδώ υπήρχε αυτοκινητάκιας. Μόνο που αυτός έχει μία πολύ πιο περίεργη ιστορία. Επιφυλάσσομαι :)
@ phivos
Στρώνω κόκκινο χαλί :)και εξηγούμαι.
Υποκειμενικές οι διηγήσεις μου. Τον Παντελή στον "καλλώπισα" λίγο. Πολλές οι ανεκδιήγητες κουζουλάδες του που αγνοώ. Εν, τούτοις πράγματι (το γραφα και προχθες στον Θάνο) στη δική μου μνήμη καταγράφεται ως συμπαθής περίπτωση. Άδολος, αγνός, λαϊκός τυπάκος που το .. φιλοσοφούσε συχνά το θέμα. Ίσως αν κάποιοι δεν το παράκαναν να του φουσκώνουν τα μυαλά να ήταν ακόμη ανάμεσά μας. Να δούλευε στο σιδεράδικό του και να χαιρόταν πλέον τα παιδιά και τα εγγόνια του. Αλλά ο Παντελής είχε κατά βάθος αυτό που είπες: το σαράκι όχι του επαγγελματία πολιτικού αλλά της Μητέρας Τερέζας. Ήθελε να προσφέρει και να .. σώσει. Μέχρι που τον σταύρωσαν. Τον γνώρισα ελάχιστα αλλά δεν μπορώ να παραγνωρίσω τον ρόλο του "διασκεδαστή" που διεκδίκησε για τον εαυτό του. Και λυπάμαι που δεν βρήκα ούτε μία φωτογραφία να σας τον δείξω. Η προσωποποίηση της καλοσύνης. Το χαμογελαστό "baby face" που λατρεύει η ψυχολογία των μαζών. Η απόλυτα καλοκάγαθη φατσούλα που κάνει διαρκώς απρόβλεπτες γκριμάτσες, συχνά αταίριαστες με τα "εξηντά φεύγα" χρόνια του. Δεν ξέρω αν αυτή είναι η γνήσια στόφα των πολιτικών. Ο ενθουσιασμός κι η ανιδιοτέλεια πάντως ήταν στοιχεία του Παντελή και μιά κουζουλάδα που συχνά ξέφευγε από κάθε μεζούρα.
@ Ergotelina
θαρρώ κατέβηκε μία και μοναδική φορά στις εκλογές πραγματικά. Αλλά και πάλι ήταν τόση η φημολογία που δεν είμαι σίγουρη. Από την Πυργού αν δεν με απατά η μνήμη μου. Περιμένω πληροφορίες αν κάποιος θυμάται κάτι περισσότερο

10:30 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

@ host4.mevgal.gr
ευχαριστώ για την επίσκεψη. Προφανώς ανακουφιστήκατε διαπιστώνοντας πως το θέμα δεν σας αφορά. Παρακαλώ ανατρέξτε στα προηγούμενα αφιερώματα της .. γιαούρτης. Δεν θα μπορούσατε να με αφήσετε ασυγκίνητη.

5:35 μ.μ.  
Blogger Καπετάνισσα said...

Οίστρε μου...
Πόσο με συγκίνησες δε βάζει ο λογισμός σου...
Απίστευτη φιγούρα.
Τόσο συμπαθής, τόσο γνήσιος μέσα στην παραζάλη του μυαλού του!
Είχε και τον σεβασμό του δημοσιογραφικού χώρου, αποδεδειγμένα.
Μόνο κάτι απαράδεκτοι πιτσιρικάδες βγάζανε πάνω του την αθλιότητά τους.
Έπαιρνε και ψήφους, αρκετές σε πληροφορώ.

Αυτό τώρα είναι ένδειξη άλλου πράγματος, πάντως, τον θυμάται η τοπική κοινωνία με αγάπη. Αυθεντικός. Ψυχούλα.
Με αγάπη που λες. Αυτό προέχει.
Ο χλευασμός ταιριάζει σ' όποιον τον συνήθισε πρωτίστως ως αποδέκτης.

5:37 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home